Hitler en Fanta

Hoewel Fanta tegenwoordig een onderdeel is van ‘All American Company’ Coca-Cola, is het ontstaan minder Amerikaans. Sterker nog: Fanta is ooit bedacht door Nazi’s.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het voor Coca-Cola Duitsland, door een handelsembargo, niet meer mogelijk om aan de juiste ingrediënten uit de Verenigde Staten te komen. Hierop besloot directeur Max Keith van de Coca-Cola-fabriek in Essen om een eigen variant te maken.

De Nederlandse Coca-Cola-fabriek kende tijdens de Tweede Wereldoorlog hetzelfde probleem en ook hier werd cola onder de naam Fanta uitgebracht.

Na de oorlog werd Fanta weer samengevoegd met het Amerikaanse Coca-Cola, en vielen zowel het merk als de recepten weer onder het hoofdkantoor in Atlanta. Het bedrijf liet het merk Fanta niet verstoffen en het werd vanaf 1954 gebruikt voor een nieuwe frisdrank binnen de Coca-Cola-reeks.

Behalve de naam heeft de huidige frisdrank niets meer te maken met het door Nazi’s bedachte surrogaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *